Saturday, July 25, 2009

Despre eroi, primul razboi mondial,etc

Harry Patch, ultimul supravietuitor al Primul razboi mondial care a luptat efectiv in transee, a murit astazi , la virsta de 111 ani. Decesul sau vine la nici dupa saptamini dupa cel al lui Henry Allingham, un alt vetern al primului razboi mondial din Anglia, care, la data decesului sau, pe 18 Julie, era 113 ani si cel mai in virsta om de pe planeta.


Iata ce spunea domnia sa acum un an, la comemorarea triumfala a incetarii primului razboi mondial organizata de englezi acum un an:




"Sint foarte fericit sa fiu astazi aici. Nu este doar o onoare pentru mine, cine pentru o intreaga generatie. Si este foarte important sa ne reamintim mortii ambelor parti ale conflictului. Pentru ca indiferent de uniformele noaste, am fost cu totii victime."



Revazand declaratia sa, nu m-am putut opri sa nu ma gandesc cu tristete la ce imi spunea bunicul meu, el insusi vetern al celui de al doilea razboi mondial. El imi spunea ca aproape toate monumentele noastre dedicate eroilor au fost ridicate dupa primul razboi mondial. Comunistii nu au adaugat decat "monumente ale eroului sovietic" (intr-o tara in care rusii aproape ca nu au pierdut oameni, si pe care au ocupat-o, dupa ce se eliberase singura de vechii aliati, nu au "eliberat-o". Astfel incat aceste monumete,si acest cult al "invadatorului", au reusit sa distruga complet respectul pentru eroi, pentru cei care au facut Romania Mare, sau pur si simplu pentru omul mai in virsta de linga noi, astfel ca traim intr-o tara manelizata, a "adolescentului" (infantil) perpetuu. Trist, ce sa mai spun...

Labels: