Thursday, December 02, 2010

Regatul Academic. Si altii se pling sau "Partis pour le bon?"

In speta, prietenii francezi, de plecarea tinerilor lor din academia spre Statele Unite. Raportul interesant despre aceasta situatie in franceza aici, un comentariu in engleza aici.

Labels:

Regatul academic, sau e posibil sa invatam si din experienta altora?

In continuarea subiectului inceput aici, un excelent comentariu asupra posibilului impactului recentelor propuneri ale coalitiei de guvernamant britanic asupra "umaniaoarelor"...

Labels:

Wednesday, December 01, 2010

Romania, La Multi Ani!

De 30 Noiembrie, am fost putin contrariat de faptul ca Sfantul Andrei este si patronul national al Scotiei, la celalalt capat de continent...(Georgia, Malta, Rusia; mai precis este Sfantul patron al Scotiei, Ucrainei, Rusiei, Romaniei, a Scotiei a orasului Patras, din Grecia, a orasului Amalfi, in Italia, Luqa, in Matla si Esgueira, in Portugalia, in trecut fiind si Sfantul Patron al Prusiei. Insemnarea din Sinaxarul catolic aici, cel ortodox, aici.)

In sfarsit, de Ziua Nationala a Romaniei si pentru a respecta conexiunea de la celalalt capat de continent ascult Scotland the Brave (varianta de aici, dar si cea traditionala de aici , ori cea de aici), gandindu-ma la tara mea ca la :

"Land of the brave and proud, Land of the free"... si "Here among my moutains wild, I have serenly smiled, When armies and empires agains me were hurled..."

Sincer sa fiu, simt ca " Deepeyed in gore is the green tartan's wave", sau lupul de pe steagul lui Decebal, fluturind...

Labels:

Tuesday, November 30, 2010

Crezand "bullshit"-ul,si despre bullshit in general

Stephen Law (U London) are un extras interesant aici din noua sa carte, Believing Bullshit.



Celor care vor sa afle ce este bullshit-ul in primul rind, din punct de vedere filozofic, le recomand (celebra carte deja) a lui Harry G. Frankfurt (Princeton), On Bullshit.(are oricum un pret extrem de accesibil).



Cum "bullshit"-ul este o manifestare sociala larg raspindita in mediul politic sau audiovizual romarlanesc, cele 2 carti mentionate mai sus aduc o binevenita tipologie si clarificare a sus-numitului fenomen...

Labels:

Monday, November 29, 2010

Republica interlopa romarlania

O "harta" dragutza a republicii de mai sus aici.

Labels:

Ce fel de "valoare sociala" produc bancherii de investitii?

John Cassidy (New Yorker) schiteaza un posibil raspuns aici.

Pentru context, o recenzie a cartii "all the devils are here", una a "istoriei marii depresii", una a "plenitudinii", ceva despre "finantializarea" acumularii", si de lobbistii pledeaza pentru "de-regulare"

Labels: ,

Sunday, November 28, 2010

Catre o teorie economica a proprietatii in informatie

Henry E. Smith (Harvard) publica aici: Toward an Economic Theory of Property in Information
(datorez pointer-ul lui Lawrence Solum).


Citind recent "Property "(Issues in Political Theory) a lui Andrew Reeve, am fost captivat de critica pe care Reeve o face teoriilor economice (utilitate, eficienta,etc), in special celor promovate de Demsetz ("parintele" mai modern al justificarii economice a proprietatii), ca si justificari ale dreptului de proprietate, astfel incat recomand lectura cartii lui Reeve ca un soi de introducere la justificarile de tip economic, si ca un preambul al acestui articol.

O alta carte interesanta (tot ca preambul ar fi): Intellectual property and theories of justice de Axel Gosseries, Alain Marciano and Alain Strowel (Editori), Basingstoke ; New York : Palgrave Macmillan, 2008 (sau editia din 2010 in paperback)

Si de asemenea, reflectiile legate de noile regimuri ale proprietatii intelectuale si premisele de la care pleaca acestea din Property in Question: Value Transformation in the Global Economy (Wenner-Gren International Symposium Series/Paperback, Caroline Humphrey si Katherine Verdery, eds) (ca intodeauna, impresia mea este ca opiniile antropologilor sint extrem de interesante si adauga mult la cunoasterea noastra asupra subiectului)

Labels:

"Economie", fundamentele "stiintei economice", crize, etc

Unul dintre miturile raspindite in zilele noastre este ca masurile "economice" pe care le-ar adopta un guvern ori altul (in ultima vreme a se "citi" prin asemenea masuri economice tot felul de taieri de la buget,sub pretextul crizei sau austeritatii) ar avea vreun fundament stiintific, ori nu ar avea alta alternativa.

In realitate, toate evaluarile acestea sint destuld e departe si de stiinta, si mai ales, au alternative, conform unei variante ori alteia a teoriei economice pe care o adoptam.

Dan Popa are un posting interesant aici (preluare hotnews), despre "stiinta economica" si dificultatile ei.

Pentru o discutie mai veche in blogosfera, asupra stiintificitatii economiei, vezi Brian Leiter aici si Marcus Stanley aici (ambele comentarii sint in engleza).

Prin 1992, editura Humanitas publica o buna colectie de eseuri (sint scrise in perioada anilor 80, "inghetata" cultural la noi, ca si cele urmatoare, dar cand in vest au avut loc viguroase dezbateri pe tema filozofiei stiintei intr-un domeniu ori altul) editata de Daniel M. Hausman si intitulata "Filozofia stiintei economice", pe care o recomand celor interesati de asemenea dezbateri.

In sfarsit, si pentru a inchide putin "bucla" discutiilor cu ceva de actualitate, recomand si textul recent al lui Brad de Long, sustinut la Berkeley IRLE "New Deal or No Deal?" Conference, in octombrie, despre masurile economice adoptate de administratiile Bush/Obama ca raspuns la criza economica.

Labels: ,