Saturday, April 07, 2007

Hristos a Inviat!

le spun tuturor cititorilor acestui blog, alaturi de urarea "Sarbatori Fericite"! si o poezie a lui Costache Ioanid, pe care am primit-o astazi si o dau la rindul meu mai departe.

STERGARUL

La cina cea de taina, in camera de sus,Inconjurat de apostoli S-a asezat Iisus.
Se revarsa din sfesnic o galbena luminaPe azimile calde, pe mielul fara vina.
Era placut prilejul. Si toate pregatite.Dar, vai, uitase gazda o sluga a trimite:Un rob sau o copila, ca dup-a vremii legeCureaua de pe glezne pe rand sa le-o dezlege,Sa le aline talpa de colbul de pe drum.
Si-acum cei doisprezece, sfielnic oarecum,Se intrebau in cuget: cum vor sedea la ruga?Sau cine isi va pune stergarul cel de sluga?
O, iata-i cum se-ncrunta privind cu tulburareCand vasele cu apa, cand praful pe picioare.Si Duhul ii intreaba cu soapta lui usoara:- N-ai vrea sa-ti pui tu, Petre, stergarul asta seara?- Chiar eu? Nu sade bine, eu doar sunt mai batran.- Dar tu? Tu, cel mai tanar? - Eu stau langa Stapan…- Dar tu? intreaba Duhul acuma pe Andrei.- Chiar eu? Sunt cel din urma la Domnul, dintre ei?- Dar tu, ce doar tii punga? Eu am facut de-ajuns:Am cumparat merinde si mielul l-am strapuns.- Tu, Toma, nu vrei sa fii tu oare cel ce spala?- Sunt trist!… se lupta-n mine o umbra de-ndoiala.- Dar tu, Matei? Tu, Filip? Dar tu, Tadeu?… Dar tu…Si-n fiecare cuget raspunsul a fost: NU!
Atunci lasandu-Si braul si haina intr-un ungher,S-a ridicat Stapanul cel coborat din cerSi-a-nfasurat stergarul, S-a aplecat usorSa-Si spele ucenicii, ca rob al tuturor.
De-atunci pe apa vremii, atatia ani s-au dus!Si-acum a cata oara, Se-aseaza iar IisusPrin Duhul Sfant sa-ntrebe pe cei ce-L inconjoara:- N-ai vrea sa-ti pui tu Gheorghe, stergarul asta seara?Tu sora Marioara, tu Mircea, tu Mihai?Frumos va fi odata acolo sus in rai!
Dar azi sunt mii de treburi… Necazul greu se curma.Nu vrei, in lumea asta, sa fii tu cel din urma?E bun un vas de cinste, dar trebuie si-un ciob!Nu vrei sa fii tu, frate, al fratilor tai rob?
Sunt rani neingrijite, sunt flacari ce se sting,Batiste-n care lacrimi in taina se preling!Sunt vaduve bolnave, batrani fara putere.Sunt oameni singuratici, dornici de-o mangaiere,Sunt prunci ramasi acasa, cu-o mama in spital,Sunt suferinzi ce-astepta al Cerului semnal.Se cere osteneala si jertfa uneoriSi nopti de priveghere si iarasi munca-n zori!

Nu manui cuvantul cand harul nu ti-e dat,Cat matura si acul si rufa de spalat!Cat lingura in cratiti si roata la fantana,Ciocanu-n tabla casei si-un gard la vreo batrana,Sa stai de veghe noaptea, la cate-un capatai,Sa-ntorci cu greu bolnavul, sa rabzi si sa mangai,Sa-l scoti apoi la soare si sa-i alini amarul,Nu vrei cu Mine, frate, sa-ti infasori stergarul?
- Chiar eu? Nu sade bine. Eu doar sunt mai batran.- Chiar eu? Eu sunt prea tanar, eu stau langa Stapan.- Chiar eu? Eu nu am vreme. Eu am facut de-ajuns.- Chiar eu? Chiar eu? se-aude acelasi trist raspuns.
Atunci, lasand sa cada cununa Lui si hainaIubirii fara margini traindu-i iarasi tainaIncet, a cata oara Se-apleaca iar IisusSi plin de-atatea ganduri, stergarul iar Si-a pus!
Asa cum o mladita se-ndoaie langa trunchi,Stapanul omenirii se-apleaca in genunchi.La jugul fara slava, Iisus din nou se-njuga.El, Imparatul vietii, din nou e rob si sluga.
Veniti leprosi ai lumii, murdari de-a ei tarana!Iisus va spala astazi, cu propria Sa mana.Veniti voi ce-n pacate nadejdea vi se frange!Iisus va spala astazi cu propriul Sau Sange!
Voi, frati, goniti mandria, visarile si somnul!Luati cu drag stergarul alaturea cu DomnulSi nu uitati: pe cale orice lucrare-i buna,Dar cine ia stergarul, acela ia Cununa!

Labels:

"Conversatii cu Istoria"

Institutul de Studii Internationale al Universitatii California (la) Berkeley, are un foarte interesant ciclu de interviuri cu personalitati/intelectuali importante/importanti ale/ai lumii aici pe care il recomand cu multa caldura, celor interesati de propria perspectiva intelectualo-culturala a celor care au un impact asupra modului in care gindim lumea.

Labels:

Thursday, April 05, 2007

O istorie a DMS si omului din spatele crearii sale.......

aici si un comentariu critic despre DMS (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), aici.

Sincer sa fiu nu stiu cit este de citit/folosit DMS in practica dreptului din Romania (desi eu cred ca este un "must read"pentru toti juristii romani care inteleg engleza, daca nu de altceva, macar pentru cultura generala), nici nu stiu cita familiaritate exista cu asemenea idei, dar dincolo de acestea articolele amintite la inceputul postingului sint o buna introducere pentru non-clinicieni in ideile cuprinse in DMS si, in general, in aceasta dezbatere.

Labels:

Un nou blog....

juridic (si nu doar juridic) pe care l-am descoperit recent este cel al lui Andreea,aici. Designul este impecabil, comentariile interesante, il recomand cu caldura si o salut pe Andreea, urindu-i : bun venit in lumea bloggerilor!

Labels:

Wednesday, April 04, 2007

un interviu interesant...

e publicat de Gandul, aici....

citeva dintre comentariile parlamentarului danez care da acel interviu mi se par interesante.....
citez:



I. In ce fel va afecta actuala criza politica de la Bucuresti continuarea integrarii noastre in interiorul UE?

Nu cred ca va afecta nimic. La Bruxelles ar fi vazuta ca o problema interna, dar problema e alta, ca slabeste capacitatea de a negocia a Romaniei. Sunteti slabiti la negocieri, pentru ca aveti o criza politica, iar aceasta nu e ceva rau pentru Bruxelles, ci pentru Romania. Aveti nevoie de politicieni proaspeti, care nu au fost implicati in negocierile de aderare, pentru ca ceea ce ati obtinut inaintea aderarii e o catastrofa.

II.Cum va explicati faptul ca, imediat dupa aderare, aproape toate noile state membre (de exemplu Polonia, Cehia, Lituania sau Slovacia) s-au confruntat cu profunde crize politice?

- Ati iesit din dictatura la democratie intr-un anumit timp si ati avut o efervescenta a dezbaterilor politice in toate asa-numitele noi state membre. Apoi a trebuit sa acceptati 100.000 de pagini de acquis comunitar, legile UE, in locul legilor voastre. Asadar nu mai sunt legi care sa fie discutate. Legile sunt facute la Bruxelles. Trebuie sa gasiti altceva de discutat, astfel ca creati conflicte, aceeasi tendinta fiind si in vechile state UE. Lupta politica intre stanga si dreapta se schimba intr-un alt fel de lupta, pentru ca disputa stanga-dreapta se rezolva la Bruxelles. Acolo se fac toate legile importante.

III. Sunteti la curent cu prima neintelegere majora intre Comisia Europeana si Guvernul roman, in privinta taxei pe autovehicule vechi importate?

- Acesta e felul de derogari pe care ar trebui sa le negociati, in ceea ce eu numesc o "afacere buna". Puteti avea o protectie intr-o perioada de tranzitie. Cata vreme exista o tranzitie de sapte ani pentru acceptarea lucratorilor romani in vechea Europa, de ce sa nu aveti o perioada similara de protectie in favoarea Romaniei? Nu as recomanda sa cereti o derogare permanenta, dar ar fi cinstit sa primiti una temporara.

IV. Ce sfat ati oferi Romaniei pentru a-si defini mai bine pozitia in interiorul UE?

- Renegociati termenii, pentru ca tara cea mai saraca sa obtina termeni corecti. Nimeni in PE nu ar protesta fata de asta si apoi am putea forta Comisia si Consiliul sa accepte o "afacere mai buna" pentru Romania. Apoi, ceea ce se intampla in toate statele membre e o explozie a importurilor. Crezand ca mancarea frantuzeasca, daneza, olandeza e mult mai buna, se uita calitatea produselor alimentare proprii. De aceea, ar trebui sa ezitati in privinta importurilor si sa va concentrati pe calitatea produselor voastre, pentru a putea vinde produse romanesti pe piata comuna libera.