Tuesday, August 12, 2008

Limba "fiarelor"?

Apropos de reactiile provocate de numirea unui nou sef al DNA-ului de catre ministrul justitiei anuntata in conferinta de presa de ieri, antena 1 are postate aici citeva reactii dragute ale juristilor din "Liga lui mitica" a gindirii juridice(daca exista o liga a lui mitica in fotbal,cu blaturi, smenari si prosti, de ce sa nu fie si una in lumea juridica, plina si ea de prosti,blaturi si ce e prin fotbal?).

Citam:


.....De partea cealaltă, vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş, este de părere că
nominalizarea oricărei alte persoane la şefia DNA, cu excepţia fostului procuror
şef Daniel Morar, reprezintă "
un pas înainte în procesul de reconstrucţie
juridică"
. În opinia sa, Monica Şerbănescu are avantajul că a fost procuror
de şedinţă şi şi-a manifestat speranţa că aceasta va valorifica acest
avantaj.

Şi vicepreşedintele PC, Sergiu Andon, a apreciat ca fiind "bună"
propunerea lui Cătălin Predoiu. Andon a declarat că decizia de înlocuire a lui
Daniel Morar este o măsură "foarte chibzuită" şi
motivată "elegant
şi bine"
de către ministrul Justiţiei. Andon, care este şi preşedintele
Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a declarat, pentru Mediafax, că
"persoana aleasă este bună, iar şansa care i se dă fostului procuror şef este şi
ea onorabilă".

Nu în ultimul rând, vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că
ministrul Justiţiei "
a făcut ceea ce era de bun simţ, respectiv nu i-a mai
prelungit mandatul procurorului-şef al DNA, Daniel Morar".
"Sper ca noua
doamnă propusă în fruntea DNA să vină cu un plan managerial în faţa CSM care să
ducă, în următoarea perioadă, la un DNA eficient şi independent, adică exact ce
nu a fost în timpul mandatului lui Daniel Morar", a mai afirmat Victor Ponta....



In alte cuvinte, magarii gindirii juridice au inceput sa inteleaga intre ei (lucru pe care il suspectam mai demultisor,noi astia juridistii de rind; animalele gindirii juridice au limba lor, si ce pacat,ori ce fericire, ca noi adtia comunii , nu sintem un fel de "dr. duulitl", ca sa o intelegem si noi).
Bolcas il intelege pe predoiu, andon ii intelege pe amindoi, si ponta pe toti trei. Cum e firesc,magarii intelegindu-se intre ei, se si apreciaza reciproc,ca doar vorbesc o limba comuna...
Ce e mai trist, e ca mirlanii,pardon magarii, fac si legi in romania, pe care cei normali trebuie sa le aplice (desi nu inteleg limba fiarelor).

In fine, dincolo de gluma, pentru noi cei mai prosti si neavizati in limba fiarelor, argumentul ministrului, care poate fi gasit aici (din pacate frankfurter si-a incheiat si a dat la tipar de citiva ani cartea sa despre bullshit, ratind ocazia unui nou studiu de caz prezentata de aceasta "propunere"):

-1. Procurorul Sef DNA si adjunctii acestuia sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

-2. a) legea nu prevede nimic in legatura cu modalitatea in care ministrul Justitiei isi fundamenteaza si stabileste propunerea. b) De asemenea, legea nu stabileste nici obligativitatea si nici interdictia succesiunii consecutive a doua mandate in aceeasi functie pentru acelasi procuror.

-3. tot ceea ce am eu de facut in acest moment ca ministru este sa scriu pe hartie un nume, sa semnez si sa il transmit Consiliului Superior al Magistraturii. Dupa parerea mea, aceasta procedura nu corespunde unor standarde europene si ea nu trebuie sa mai continue in viitor.

-4. pare sa existe o anume polarizare in jurul persoanei sefului DNA, Morar

-5.exista merite incontestabile ale DNA ca institutie, dar si o serie de vulnerabilitati institutionale care o caracterizeaza (Printre acestea, si de frunce-"modul in care este prevazuta de lege recrutarea procurorilor DNA, exclusiv pe baza de interviu"...mai spre la sfirsit,dar cica la fel de important ca vulnerabilitate, ar fi spectacolul mediatic oferit de DNA....)

-in fine 6: ministrul crede de asemenea ca "experienta actualului Procuror Sef DNA si angajamentul sau incontestabil in lupta contra coruptiei sunt elemente de care sistemul justitiei nu se poate dispensa."

mai sint si altele, dar in sfirsit:

-"De aceea am luat urmatoarele decizii:
1. Am propus Primului Ministru infiintarea unui post de Inalt Reprezentant al Ministerului Justitiei in cadrul Misiunii Romaniei la Bruxelles, pe probleme speciale de MCV, reforma justitiei si lupta anticoruptie;
2. Voi propune pentru functia de Procuror Sef DNA pe doamna procuror dr. Monica Serbanescu;"



In alte cuvinte, ma enerveaza ca procuratorii astia din DNA nu sint numiti pe baza de concurs, ma enerveaza ca se mai dau din cind in cind in stamba in fata presei, il consider pe Morar ok profesional si recunosc chiar citeva "avansuri" ale institutiei sub mandatul sau,dar cum legea imi permite asta:

-numesc pe cineva tot fara concurs (conform judelui nostru preferat,numitul nu are nici o experienta "anticoruptionala");

-il "mituiesc" pe Morar cu o trecere pe linie moarta prestigioasa,respectiv numirea intr-un post la bruxelles (pe care il va plati tot contribuabilul prost care plateste pensiile lui amarie si celorlalti ex-dna-isti),din care sa fie inofensibil acasa, dar eventual "idiot util" afara;

-nu suflu un cuvintel despre cel pe care il numesc in functie, si nici nu precizez cum experienta trecuta a numitului ar fi cumva utila(sau s-ar potrivi in vreun fel oarecare...) in suprimarea vulnerabilitatilor pe care i le constat dna-ului ca institutie...

Evident ca pentru concluzia 2) numesc pe cine vreau eu .....ajungea premisa 1), 2)a si 3).
Restul (adica peste jumatate din ele) nu sint doar contradictorii ori irelevante in raport de concluzia la care se ajunge, ba unele chiar contradictorii si irelevante in raport de concluzia 1) mituirea si indepartarea lui Morar (bineinteles ca a propune primul ministru nu este egal cu decizia primului ministru, dar sint convins ca primul ministru ar putea accepta o asemenea "propunere").

In conditiile in care juristii se inclina logicii si argumentarii, desigur ca motivarea de mai sus Nu e "buna" pentru ei, asa cum nu este "eleganta" ,desi in sistemul relativ al magarilor juridici poate deveni cite un pic din "amindoua"....


Dar sincer sa fiu, a inceput sa nu ma mai mire ca ministrul ne poate lua pe toti de prosti, doar nu intelegem "limba fiarelor" din liga juridica a lui Mitica pentru a-i aprecia "eleganta" gindirii....

Labels: