Tuesday, April 05, 2005

Avem nevoie de judecatori tacuti ?

Sunt membru la vreo 40 de liste de discutii. Pe unele le citesc zilnic, pe unele saptaminal, pe unele mult mai rar.
Unele sunt liste de discutii de juristi, unele economice, de integrare in UE sau ale jurnalistilor.
Sunt printre primii membrii ai listei de discutii Lista Romana de Drept - LiRD, cea mai mare lista juridica de discutii in romana cu peste 1500 de membri. Cunosc destul de bine Interneul romanesc dpdv al site-urilor juridice, avind si eu unul de vreo 4 ani - http://www.legi-internet.ro

In acelasi timp sunt absolvent de Facultate de Drept, deci implicit am prieteni, amici sau cunoscuti care sunt judecatori sau doar auditori de justitie. Vorbesc cu ei din cind in cind la o bere, neoficial, ca intre prieteni. Pe unii ii admir si altii ma uimesc ( pozitiv sau negativ). Cum Internet-ul este unul din subiectele mele preferate, le povestesc de site-uri, de noile probleme juridice pe care le pune Marea Retea dar si despre modul cum libertatea de expresie isi gaseste in Internet un mediu extrem de propice. Ei imi vorbesc de conditiile lor de lucru dificile, de cazurile pe care uneori le au, de parerea lor despre justitie, viata sau lume.
Si ceea ce aud la unii ma face sa inteleg nu numai ca au opinii coerente, justificate ori MORALE , ci ca societatii romaneasti le lipseste vocea lor. Lipseste un punct de vedere independent si argumentat ce duce la o dezbatere de idei reala.

Auzind deunazi de undeva de prin Internetul asta ce pare infinit, ca unora dintre magistratii romani li s-a facut "dosar" pentru ca au scris parerea lor pe o lista de discutii, publica sau nu, - m-am blocat. Pentru ca nu pot sa inteleg cum o persoana ( chiar ea si judecator ) poate sa-i interzica altui judecator sa-si exprime opinia . O singura motivatie ar putea exista - frica. Frica de faptul ca un coleg, undeva s-ar putea sa aiba o idee contrara cu a ta. Care ar putea sa fie chiar ideea justa.
Singurul motiv pentru care o alte opinie nu trebuie lasata sa iasa la suprafata, este de obicei teama de adevar sau de a dovedi ca, de fapt, esti un incompetent.

Asadar - Avem nevoie de judecatori tacuti ?
Nu!
Avem nevoie de judecatori care sa se exprime liber, pe Internet sau in afara - nu numai la chestiuni strict juridice intr-un articol din Dreptul sau alta revista .
Avem nevoie de judecatori care sa isi exprime opinia cu privire la justitie, democratie si libertati.
Avem nevoie de judecatori care sa demonstreze prin ceea ce spun liber ca isi inteleg justitiabilii.
Avem nevoie de judecatori curajosi - atit in sala de judecata, cit si in afara ei.

Deci - dragi colegi judecatori - va rog sa nu pregetati sa va exprimati cu privire la ceea ce nu va convine. Chiar si in public.