Tuesday, July 11, 2006

O comparatie care poate fi facuta; "romanii sint ca italienii la 1900"

Cotidianul are un interviu aici cu Melania Mazzucco, autoarea unui roman interesant tradus recent de Polirom. Citam din interviu:

"Am lucrat foarte mult cu imigrantii din Italia si romanii reprezinta un procent considerabil dintre acestia. Am realizat ca imigrantii romani traiesc in Italia aceeasi poveste pe care o traiau imigrantii italieni in America, cu o suta de ani in urma. Conditiile sint grele si trebuie sa munceasca mult pentru a-si urma visul. Este important pentru noi sa tinem cont de faptul ca si noi am fost in locul lor. In cazul imigrantilor italieni in America, a existat o lipsa de informatie, pentru ca cei care s-au intors nu au spus adevarul. Cind scriau scrisori celor de acasa negau din orgoliu mizeria in care traiau. Scriau ca muncesc, ca sint fericiti, sanatosi, dar nu era adevarat. Probabil asa fac si romanii din Italia cind vorbesc cu cei de acasa."

si partea mea favorita:

"Am lucrat cu imigrantii in Roma, la inceputul anilor ’90, si am realizat ca ei traiesc in aceleasi conditii in care traia bunicul meu in America cu multi ani in urma. Atunci am inteles ca povestea bunicului meu nu era povestea familiei mele, ci a tarii mele. Este important pentru mine sa o spun din nou, pentru ca noi, italienii, am uitat povestea noastra. ...

Cum se vedea visul american din Italia, acum o suta de ani?

Cind bunicul meu a incercat sa emigreze in Statele Unite, orice italian visa la America. Au emigrat milioane de italieni si, cind au ajuns acolo, au realizat ca, de fapt, America nu exista. Tocmai de la aceasta iluzie vine si ideea motoului din cartea mea: „America nu exista. Stiu asta pentru ca am fost acolo“. Multi imigranti au realizat ca visul american este un mit. Ei erau cei care urmau sa construiasca America, tara care i-a primit cu portile deschise. Din punctul lor de vedere, America nu era o tara, nu era un continent, ci o lume in care oamenii se pot simti liberi si pot trai demn. Visul a fost, pina la urma, mai important decit realitatea.

Faptul divers-Explozia unui bloc din Manhattan

Evenimentul Zilei are aici un articol despre explozia blocului din Manhattan, la a carui origine se afla proprietarul acestuia, un doctor nascut in Romania. Pentru cei interesati de acest fapt divers, NYT are o descriere mai amanuntita a evenimentelor, iar findlaw decizia chiar interesanta a unei curti de apel NewYorkeze (Appellate Division, First Department) in procesul de divort al doctorului, (decizia pare sa fi contribuit si ea la evenimentele care au avut loc recent).

Raportul unui Delegat la Congresul Avocatilor- Mamaia 2006

Ionut Dobrinescu un interesant raport al congresului avocatilor de la Mamaia din 2006, pe care il puteti gasi aici.

Ilie Serbanescu, despre investitiile straine in economia romaneasca, in "22"

Ilie Serbanescu are un op-ed interesant in 22, intitulat " Sunt investitiile straine un panaceu?"
in care critica, destul de fin, optimismul timpesc al unora care cred ca banii veniti din afara tarii si in orice domeniu al asa zisei economii nationale, ar fi "cura magica"care ar vindeca Romania de subdezvoltare, inapoiere, ori lene.
Desi, personal sint de parere ca bancile romanesti sint atit de inapoiate ca instrumente si mentalitati de lucru incit o infuzie de capital (chiar olecuta negru) si ceva competitie si instrumente mai sofisticate de credit nu le poate chiar dauna, nu pot sa nu exclam, agreeind cu premizele si concluziile lui Serbanescu din op-edul de mai sus: " Cita diferenta intre tari lipsite de viziune, ca a noastra, si tari cu viziune, ca aceasta!"

Monday, July 10, 2006

Drept International-cazul Hamdan-Curtea Suprema a Statelor Unite

In sfirsit, un ziar romanesc vorbeste (indirect, pentru ca este traducerea unui op ed) despre cazul care a facut vilva la sfirsitul lunii trecute, in Statele Unite(si nu doar acolo), Hamdan vs Rummy and al. Pentru cei interesati de discutii asupra deciziei, mai multe comentarii se pot gasi de exemplu aici, aici si in general aici (conform ultimei, un impresionant numar de 9,244 postinguri cu acest subiect exista deja pe blogosfera, ceea ce arata ca subiectul este "hot"!)